Den store klesbyttedagen 26. april kl. 12.00 - 15.00 - Kulturkafeen, Sola Kulturhus

Innlevering av klær på Sola Kulturhus: fredag kl. 15.00 - 18.00 lørdag kl. 09.00 - 10.00 Kontaktperson Emily Gjeitnes 929 17 390

Aldersgruppe: For alle


Klesindustrien står for mer av verdens klimagassutslipp enn fly- og skipsfart til sammen. Men visste du at vi kan halvere utslippene fra klærne våre, om vi bruker dem dobbelt så lenge? 


Hvorfor klesbyttedag?

Åtte av ti nordmenn mener de har for mye klær og sko som de ikke bruker. Samtidig er mange av oss ikke klar over hvor mye klærne våre koster miljøet. Både produksjon og transport er forurensende og krever mye ressurser. Etter mange år med klesbyttedager, kilovis av byttede klær og økt oppmerksomhet rundt problematikken, ser vi at klesbytting har en reell betydning.

Hvordan fungerer det? 

    1.    Finn fram klær
Du finner frem maks syv RENE og PENE klesplagg, og leverer dem inn. Fint tilbehør som for eksempel vesker og skjerf og sko I GOD STAND tas også i mot. Undertøy og sokker tas ikke i mot. 

    2.    Bytt klær i lapp 
For hvert plagg du leverer inn får du utdelt en byttelapp og kan plukke ut er annet plag.

    3.    Lapp gir nye klær 
På vei ut bytter du inn byttelappene mot plaggene du har valgt deg ut, og kan gå fornøyd hjem med nytt tilskudd til garderoben. 

    4.    Klær til overs gis bort
Du får ikke igjen dine gamle klær. Klær som blir til overs leveres til loppemarked, Fretex eller lignende. 

•    Lånt informasjon og materiell av Naturvernforbundet - mer info her https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fnaturvernforbundet.no%2Fklesbyttedagen%2F%3Ffbclid%3DIwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2GGBKDYOIKpXsXmjg7rLJt9Xy9yGLrhN7JxsNmqUqfLixJyi4K9pf9ua0_aem_e2x82qZUJX62aUvQ6DFJqg&h=AT2yP_sSWeqPj9JlJokeJXTcvHb_HlT2M60vCPpNT_6_NLuyy5TA2-eyKyAyD9Uk4bVLarBujV0qr_jQaJKCBa52B8f6aXr3FjlL8HTMilfaYIdvRUI04oTrNV_hIRFVsawufRBu0ZLM

Flere aktiviteter

Aktivitetsvenn for personer med demens

Å være aktivitetsvenn er enkelt. Du trenger bare å gjøre noe du liker. Sammen med en som har demens. Hva er en aktivitetsvenn? Som frivillig aktivitetsvenn blir du koblet med en person med demens som har samme interesser som deg. Dere gjør ting dere liker. Dere kan gå tur, spille spill, gå i teater eller på kino, fiske, male, eller bare møtes for en kopp kaffe og en prat. Målet er at tiden dere er sammen skal være til glede for begge. Hva kreves av deg som aktivitetsvenn? Du trenger ingen spesielle kunnskaper eller egenskaper, du trenger egentlig bare å være deg selv. Før du starter opp går du gjennom et kurs, og hele perioden vil du ha et støtteapparat med erfaring og kompetanse i ryggen. Det eneste som kreves er tiden din, og at du ønsker å kunne bruke den til noe meningsfylt samtidig som du blir kjent med et nytt menneske. Dere tilbringer tid sammen så ofte du ønsker, men minst fire timer i måneden. Hva skjer etter at du har meldt deg som aktivitetsvenn? Når du melder deg som aktivitetsvenn får du tilbud gratis kurs. På kurset lærer du om demens, kommunikasjon og rollen som aktivitetsvenn. Vi spør deg om dine interesser og kobler deg til noen som har samme interesser som deg. Dette gjør vi fordi personlige interesser og kjemi er viktig for at dere begge skal få glede av å tilbringe tid sammen. Du får også en kontaktperson som er tilgjengelig for spørsmål du måtte få underveis, og du får tilbud om veiledning i fellesskap med andre aktivitetsvenner. Dette er et samarbeid med Sola Demensforening - ta gjerne kontakt med Heidi Reiersen 90142670 eller mail heidi.reiersen@sola.kommune.no og vi videreformidler ditt ønske.

Datakafe - Sola Kulturhus

Datakafé er et flott tilbud for alle. Hver gang vil det være en kort presentasjon på 20-30 minutter om et tema. Etterpå er det mulig å få hjelp til digitale utfordringer. Ta med egen PC, nettbrett og mobiltelfon. Alle møtene er åpne og det er ikke påmelding. Datakaféen holdes i Utstillingssalen. Som frivillig stilles det ikke krav til andre kunnskaper enn at man har en mobiltelefon og pc og har kunnskaper på grunnleggende nivå. Aktiviteten er et samarbeid mellom Sola Bibliotek og Røde Kors

2025 © Sola frivilligsentral